Založ si blog

Príručka zodpovedného voliča Košického kraja

Prečo voliť?

Voľby sú výnimočnou príležitosťou občanov vybrať si tých, ktorí potom budú rozhodovať o nás, voličoch. Hlas každého občana musí byť vzatý do úvahy a všetky odovzdané hlasy sú rovnocenné. Nevyužitím práva voliť občan stráca morálne právo kritizovať výsledky a musí sa zmieriť s voľbou iných.

 

Môj hlas aj tak nezaváži…

Kandidáti si to nemyslia. Preto viacerí z nich voličov poctivo obiehajú, oslovujú aj obdarúvajú. Pred voľbami sa prudko zvýši hodnota voliča na hodnotu karafiátu, piva, gulášu či v Košiciach dokonca žehličky. Štedrí sú najmä tí kandidáti, ktorí kalkulujú s viacnásobnou finančnou návratnosťou darov pre seba a pre svojich veriteľov – bohatých sponzorov. Ich pohnútky sú nečestné a odporujú princípu slobodných volieb. Zodpovedného voliča nemá viazať pri hlasovaní ani vnútený dar ani žiadna forma manipulácie.

 

Môj hlas prepadne….

Voľby nie sú ani súťažou krásy či sympatií, ani tipovaním víťaza. Každý hlas vo voľbách má svoj význam; zvyšuje objektívnosť výsledku aj legitimitu zvolených kandidátov. S určitosťou prepadne iba hlas toho, kto nevyužije volebné právo. Škoda je hlasov daných špekulatívne nasadeným kandidátom na župana, u ktorých volič nespozná zavčasu ich „rozbíjačskú“ úlohu. Zatiaľ čo v minulosti takíto kandidáti vypadli z hry v druhom kole volieb župana, novozavedená jednokolová voľba špekulantov nevyradí a pripraví o hlasy vážnych kandidátov. Tradičná nízka účasť vo voľbách do VÚC (cca 20%) zvyšuje váhu hlasu oproti iným voľbám.

 

Vlastnosti dobrého kandidáta

Bezúhonnosť, vzdelanie, politický rozhľad, nezávislosť, charakter, otvorenosť a úprimnosť, referencie o schopnostiach, odhodlaní a chuti slúžiť ľuďom, čas na funkciu, znalosť prostredia. Ideálne je čerpať referencie o kandidátovi na jeho doterajšom pôsobisku a porovnať ich s jeho vlastným opisom. Lebo každá líška (a zvlášť pred voľbami) si svoj chvost chváli. A to aj za cenu umlčiavania svojich kritikov. Z rovnakého dôvodu netreba preceniť nekonkrétne a ťažko merateľné predvolebné sľuby a volebný program. Ich neplnenie aj tak nedáva možnosť zbavenia funkcie.

 

Kontroverzná legislatívna novinka volieb do VÚC 2017

Ak voľby župana vyhrá súčasný primátor mesta, ten poverí inú osobu vykonávaním funkcie primátora na dokončenie svojho funkčného obdobia. Bez volieb!  Toto neplatilo ani za socializmu! V Košickom kraji takú právomoc môžu získať dvaja kandidáti – primátor Kráľovského Chlmca K. Pataky a primátor Košíc R. Raši, ktorý za túto svoju výhodu hlasoval v NR SR. Voľbou týchto kandidátov sa volič možno nevedome zrieka práva voľby „náhradného“ primátora v doplňujúcich voľbách, s ktorými už zákon neráta. Hoci túto novelu rieši Ústavný súd, bez ohľadu na čas (po voľbách?) a výsledok jeho rozhodnutia môže svoj protest vyjadriť volič aj sám vo voľbách. Ako? Stačí, že svoj hlas nedá žiadnemu z týchto dvoch kandidátov na predsedu kraja a dopraje im zostať verným svojim voličom, a to až do uplynutia funkčného obdobia primátora.

Prezidentská kandidátka Čaputová láme preferencie, zľakli sa jej

16.02.2019

PREČO STRACH Z ČAPUTOVEJ? Pôvodne som sa mienil zodpovedne rozhodovať medzi dvomi vážnymi demokratickými kandidátmi na prezidenta: Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou. Postupným porovnávaním som sa začal prikláňať viac k jednému z nich. K lepšiemu a dôveryhodnejšiemu. Bezprostredne po zverejnení posledných predvolebných prieskumov agentúr AKO a FOCUS (12. resp. [...]

Volíme najlepšieho primátora pre Košice

08.11.2018

Dlhá nadvláda Smeru popretkávaná kauzami vycvičila Košičanov na vyspelých voličov dychtivých po pravdivých informáciách pre zodpovednú voľbu. Prvýkrát a hneď úspešne svoj vzdor prejavili pred rokom vo voľbách VÚC, keď súboj o post župana prehral favorizovaný R. Raši práve v domovských Košiciach rozdielom triedy s outsiderom R. Trnkom. Šok z krutej prehry [...]

Ako som sa nechtiac zaplietol do Ficovho zápasu o pravdu

09.10.2018

Na začiatok sa musím priznať, že mi imponuje každý, kto zápasí o pravdu. S podmienkou, aby to nebolo falošné. Test úprimnosti je jednoduchý – pri hlásaní pravdy musí vedieť pravdu aj prijímať. Aj tú nepríjemnú. A práve to činí Ficovo presviedčanie nedôveryhodným. Môže byť neúspešný primátor excelentným podpredsedom vlády či prezidentom? Poďme po [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 59861x
Priemerná čítanosť článkov: 3991x

Autor blogu

Kategórie