Založ si blog

Prežije Myslava zlučovanie mestských častí?

      Myslava, hrdá obec s vyše 750-ročnou históriou, bola  direktívnym pričlenením v roku 1968 degradovaná na malú mestskú časť („MČ“) Košíc. Obyvatelia si však zvykli, lebo pri zachovaní dedinského spôsobu života získali aj niektoré výhody mešťanov. Volebný program terajšieho primátora Richarda Rašiho sľuboval pre MČ ešte viac kompetencií: „Časť činností v kompetencii mesta presunieme po vyhodnotení reprezentatívneho prieskumu požiadaviek a názorov Košičanov z magistrátu, teda z jedného miesta, na miestne úrady mestských častí – bližšie ku Košičanom.“

      Nakoniec sa všetko zvrtlo naopak. Bez toho, aby sa Raši čokoľvek pýtal občanom či úradom MČ, pod zámienkou zvýšenia efektívnosti chodu samosprávy mesta vyrukoval s technokratickou iniciatívou centralizácie zlučovaním MČ. Záujmy najmä malých MČ a ich obyvateľov zostali bokom. Ocitli sa na pokraji svojho zániku ich administratívnym pričlenením k väčším susedom.

Občania Myslavy kandidujúcej „na odstrel“ sa takémuto neslávnemu koncu pokúsili vzoprieť legitímnym a demokratickým spôsobom. Úspešnou petíciou na začiatku roku 2016 si vynútili vyhlásenie samourčovacieho referenda. V ňom takmer 100% hlasujúcich obyvateľov povedalo „nie“ akémukoľvek zlúčeniu. Avšak referenda sa zúčastnilo iba 40% voličov, čo pri prísne stanovenom kvóre (50%) znamenalo jeho neplatnosť. Nemôžem opomenúť, že výsledok referenda negatívne ovplyvnil list primátora zverejnený v miestnych novinách Myslavčan bezprostredne pred referendom, ktorým Raši neprípustným spôsobom zasiahol do samosprávnych záležitostí a zavádzajúcimi informáciami odrádzal ľudí od hlasovania.

      Po zahrievacom kole na januárovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve je redukcia MČ opäť na programe zastupiteľstva 12. decembra. K plejáde rôznorodých kombinácii zlučovania pribudne návrh mestského poslanca Brixiho. On Myslavu pričleňuje k MČ KVP. Miestny úrad bude nahradený tzv. úradovňou – detašovaným pracoviskom na sídlisku, kam by ľudia dochádzali vybavovať si svoje záležitosti. Doposiaľ Myslavčanmi volený starosta bude nahradený nevoleným zástupcom starostu KVP. Do miestneho zastupiteľstva KVP sa podľa parity obyvateľov možno dostane jediný Myslavčan, ktorý pre špecifické potreby Myslavy pri demokratickom hlasovaní zastupiteľstva nevybaví nič, ibaže sa nad ním ostatní poslanci zľutujú. Nevybavené bude chýbať, lebo ľudia žijúci v rodinných domoch vedú odlišný spôsob života než obyvatelia mladého panelového sídliska; majú iné záujmy a potreby, vzťah a prístup k okolitému prostrediu. Technokratický a politický prístup k zlučovaniu tieto rozdiely nezohľadní, má iné kritériá. Necitlivé administratívne splynutie nehomogénnych obytných súborov môže prebudiť rozpory obyvateľov. Najväčšou ranou pre lokálpatriotov však bude administratívny zánik Myslavy.

      Aj keď v prípade mojej rodnej dediny je pre mňa z vyššieuvedených dôvodov jej zánik neprípustný, nie som odporcom spravodlivej a logickej redukcie MČ. Musí však prebehnúť demokratickým spôsobom. Či už k zlučovaniu dôjde zmenou zákona o Košiciach, uznesením mestského zastupiteľstva alebo celomestským referendom, platnosť zmeny musí byť podmienená referendovým hlasovaním ľudí v príslušnej MČ, lebo zmena vážne ovplyvní ich život.

      Rašiho iniciatíva obchádza názor MČ a ich obyvateľov. Hoci ešte nedosiahol plánované zrušenie ich samourčovacích kompetencií, už koná tak, akoby ich nositelia – t. j. MČ ani neexistovali. V januári chcel Raši získať súhlas poslancov na celomestské referendum. Je dobré, že neuspel, lebo v ňom by istú nevôľu obyvateľov Myslavy k administratívnej samovražde „demokraticky“ prehlasovala väčšina ostatných Košičanov. Dá sa preto predpokladať, že na decembrovom mestskom zastupiteľstve sa bude Raši ako poslanec NR SR pokúšať získať mandát mestských poslancov na zmenu zákona o meste Košice. Ak sa mu to podarí, rozhodovať o Košiciach sa bude v Bratislave. Myslava bude opäť vystavená nechcenému a nedemokratickému pričleneniu – tentokrát s následkom zániku.

Prezidentská kandidátka Čaputová láme preferencie, zľakli sa jej

16.02.2019

PREČO STRACH Z ČAPUTOVEJ? Pôvodne som sa mienil zodpovedne rozhodovať medzi dvomi vážnymi demokratickými kandidátmi na prezidenta: Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou. Postupným porovnávaním som sa začal prikláňať viac k jednému z nich. K lepšiemu a dôveryhodnejšiemu. Bezprostredne po zverejnení posledných predvolebných prieskumov agentúr AKO a FOCUS (12. resp. [...]

Volíme najlepšieho primátora pre Košice

08.11.2018

Dlhá nadvláda Smeru popretkávaná kauzami vycvičila Košičanov na vyspelých voličov dychtivých po pravdivých informáciách pre zodpovednú voľbu. Prvýkrát a hneď úspešne svoj vzdor prejavili pred rokom vo voľbách VÚC, keď súboj o post župana prehral favorizovaný R. Raši práve v domovských Košiciach rozdielom triedy s outsiderom R. Trnkom. Šok z krutej prehry [...]

Ako som sa nechtiac zaplietol do Ficovho zápasu o pravdu

09.10.2018

Na začiatok sa musím priznať, že mi imponuje každý, kto zápasí o pravdu. S podmienkou, aby to nebolo falošné. Test úprimnosti je jednoduchý – pri hlásaní pravdy musí vedieť pravdu aj prijímať. Aj tú nepríjemnú. A práve to činí Ficovo presviedčanie nedôveryhodným. Môže byť neúspešný primátor excelentným podpredsedom vlády či prezidentom? Poďme po [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 59880x
Priemerná čítanosť článkov: 3992x

Autor blogu

Kategórie