Založ si blog

Prezidentská kandidátka Čaputová láme preferencie, zľakli sa jej

PREČO STRACH Z ČAPUTOVEJ?

Pôvodne som sa mienil zodpovedne rozhodovať medzi dvomi vážnymi demokratickými kandidátmi na prezidenta: Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou. Postupným porovnávaním som sa začal prikláňať viac k jednému z nich. K lepšiemu a dôveryhodnejšiemu. Bezprostredne po zverejnení posledných predvolebných prieskumov agentúr AKOFOCUS (12. resp. 13. februára) mám už len jediného favorita do 1. kola volieb. Je ním Čaputová. Ak bude pokračovať tendencia nárastu jej preferencií, v čase hlasovania bude najsilnejšou súperkou Maroša Šefčoviča. K výberu Čaputovej mi dopomohol aj Mistrík svojou zbrklou zbabelou reakciou na výsledky spomenutých prieskumov. Skôr, než k tomu došlo, som totiž chcel osloviť oboch kandidátov, aby sa zbavili kliatby dohody o vzájomnej ochote vzdať sa v prospech druhého, lebo obom zväzuje ruky a škodí im.

Avšak pán Mistrík ma predbehol. Bol to iba on, ktorý svoj prísľub nebral od začiatku vážne. Statočne sa vyhýbal všetkým novinárskym otázkam na tému jeho vzdania sa v prospech Čaputovej. Podsúval to aj podprahovo vyhláseniami o sebe (napr. „prezident, ktorý sa nevzdáva“). Výsledky uvedených prieskumov, podľa ktorých Čaputová poskočila na tretie miesto a priblížila sa mu na dostrel, ho však dobehli. Spanikáril a priznal sa, že ho viac Čaputová nezaujíma rovnako ako ich džentlmenská dohoda. Nectí ho, že tak učinil jednostranne a najmenej galantným spôsobom, keď na tlačovke 13. februára odmietol všetky otázky novinárov k dohode. „Ja považujem debaty o odstúpení za ukončené, a teraz sa idem venovať mojej kampani,…“ Obratný diplomat Šefčovič si nemôže priať do 2. kola vďačnejšieho súpera s nediplomatickými sklonmi. Netreba opomenúť, že „nezávislý“ Mistrík si so svojím vyhlásením najskôr počkal na vyjadrenie podpory poslanca I. Matoviča a „svojej“ strany SaS, ktorí Čaputovej impozantný nástup vyhodnotili za dôvod na jej odstúpenie z kandidatúry (!!!), k čomu ju aj nepriamo vyzvali. Teda hra na skrývačku sa skončila, už vieme, kto s kým a proti komu. Pani Čaputová však so cťou ustála túto riadenú hru nervov. Za odmenu nie je viac dohodou viazaná a akýkoľvek jej volebný výsledok nebude poškvrnený porušením dohody.

Ako vidno, za strachom z Čaputovej sa vynárajú a vzápätí rúcajú doposiaľ ukrývané zákulisné politické plány. Prieskumy potvrdzujúce nárast Čaputovej spôsobili politickú nervozitu, ale aj preskupenia sympatizantov oboch príbuzných táborov. Čaputovej fanklub zrazu uveril svojej opatrnej predtuche, že ich kandidátka dokáže zvíťaziť. Svojou vierou nepochybne nakazil aj časť sympatizantov Mistríka. Ten už dávnejšie stratil limitovaný potenciál rastu, ktorý ťažil z prvenstva v oznámení kandidatúry. S každou diskusiou kandidátov na Čaputovú stráca, jej precízne autentické vyjadrenia k čomukoľvek kontrastujú s ťažkopádnymi frázami vedca a s jeho vyhýbavými (ne-)odpoveďami na háklivé otázky. No keď sa vezme do úvahy rozdielny potenciál z minulosti, s ktorým obaja do kandidatúry vstúpili, takýto vývoj neprekvapuje.

Čo sme teda o nich vedeli skôr, než ohlásili kandidatúru?

 

BOJOVNÍČKA ČAPUTOVÁ

Kto len zbežne sledoval médiá, Čaputovú mohol často a dlhodobo registrovať pri známych kauzách s výrazným politickým až mafiánskym pozadím – zastavenie pezinskej skládky odpadov a zrušenie Mečiarových amnestií. Pod hlavičkou právnej kancelárie Via Iuris táto dôsledná vytrvalá advokátka dokázala tieto, ale aj iné menej medializované výkričníky nespravodlivosti doviesť do víťazného konca. Vynieslo jej to medzinárodný rešpekt ocenený prestížnou Goldmanovou cenou za životné prostredie. Tento rešpekt z nej robí najobávanejšiu súperku v očiach kandidátov zastupujúcich Smer a jeho oligarchov, len nechcú na to upozorňovať nahlas. S pani Čaputovou mám aj osobnú skúsenosť ešte z roku 2010, teda dávno pred jej uvažovaním nad prezidentskou kandidatúrou. Spolu s vyše 4000 Košičanmi – signatármi petície – jej vďačíme za užitočné právne rady, vedúce k záchrane rozsiahleho mestského lesa.

Kandidatúru Čaputovej vnímam ako logickú náväznosť na jej bohatú advokátsku činnosť. Pre zvládnutie prezidentskej funkcie vie maximálne využiť a skĺbiť svoje vzdelanie, skúsenosti, výdrž, odvahu aj morálne predpoklady. Vždy obhajovala verejný a štátny záujem a nezneužila svoje schopnosti na súdenie sa so štátom, ako napríklad jej súper Harabín. Na upokojenie dnešného politického chaosu doma aj v Európskej únii je kandidatúra ženy s jej vlastnosťami a schopnosťami najlepšie načasovaným darom z neba. Nie je náhodné, že jej neprajníci umelo šíria mýtus o tom, že Slovensko nedozrelo na zvolenie ženy – prezidentky. Je to iba podrážanie nôh kandidátky, ktorá nezapadá do zákulisných politických plánov. Stačí solidarita žien, ktoré si teoreticky aj bez mužov môžu zvoliť zástankyňu svojich záujmov.

 

VEDEC MISTRÍK

Pán Mistrík bol donedávna takmer nepoznaný. Dôvody jeho nepoznania prezrádza sám vo svojom životopise. Obšírne a s patričnou hrdosťou píše o svojej vedeckej činnosti. Čitateľa nenecháva na pochybách, že vede zasvätil nielen minulosť, ale aj svoju budúcnosť. Keby som nevedel, že čítam životopis k jeho prezidentskej kandidatúre, zmiatol by ma až záver, v ktorom opisuje aj svoje politické skúsenosti, späté s politickou stranou SaS, ktorú zakladal a ktorá ho podporuje. Týmto skvelým profesijným životopisom pán Mistrík oznamuje, že vo vede je doma, rozumie jej a uvedomuje si, že tu je pre spoločnosť najužitočnejší a do istej miery nenahraditeľný. Nemôže si sťažovať ani na nedostatok spoločenského uznania. Dostalo sa mu od prezidenta Kisku, ktorý ho 1. januára 2018 vyznamenal Pribinovým krížom I. triedy za vedecké výsledky. O to viac prekvapilo, keď Mistrík toto zviditeľnenie poňal ako odrazový mostík na prezidentskú kandidatúru. Zrazu bolo Slovensko z večera do rána posiate bilbordmi dovtedy neznámeho vedca. Vykľul sa z neho prezidentský favorit podobnou hviezdnou kampaňou, akou pred 5 rokmi ohúril R. Procházka, tiež podporovaný stranou SaS. Sklamanie z jeho neslávneho konca je dostatočným mementom, aby sme nepripustili zrod jeho klonu v týchto voľbách.

Pikantné na príbehu Mistríka je aj to, že milovanú vedu opúšťa kvôli najvyšším ambíciám v oblasti, od ktorej je profesijne na hony vzdialený a na ktorú podľa vlastných slov nemá talent. Pritom ešte nedávno vylúčil akýkoľvek návrat politiky (viď záver rozhovoru z roku 2016). Keď sa pred rokmi podobne dušoval Fico, komu sa páčilo jeho klamanie? Aké sú teda pravé dôvody Mistríkovho iracionálneho „nevedeckého“ rozhodnutia? Ak neodolal pokušeniu absolvovať test popularity,  je namieste zapochybovať o zodpovednosti kandidáta. O zodpovednosti by sa dalo hovoriť iba vtedy, keby iba na ňom spočívala ťarcha spasiteľského poslania jediného zvoliteľného demokratického kandidáta. Ale je tu Čaputová ako predstaviteľka podobných hodnôt, s ktorou si ešte donedávna vzájomne prejavovali názorovú náklonnosť. Ona nekandiduje, aby vyhrala tipovaciu súťaž či dokonca súťaž krásy, ale aby vyhrali jej hmatateľné predpoklady byť dobrou prezidentkou nepolarizujúcou spoločnosť. Keby to vyšlo, predstavy pána  Mistríka budú mať v prezidentskom paláci zastúpenie aj bez neho a on sa bude môcť naďalej naplno venovať svojmu obľúbenému vedeckému poslaniu na prospech Slovenska. V predvolebných dueloch Čaputová evidentne ťaží zo svojho právneho vzdelania a odbornej praxe, zatiaľ čo pán Mistrík nechtiac ťahá za kratší koniec, lebo jeho vzdelanie a odbornosť sú iné a s politikou nesúvisia.

 

ČO SA UDEJE DO VOLIEB?

Všetko sa bude odvíjať od toho, kedy a či vôbec sa zastaví terajší sľubný nárast Čaputovej preferencií. Je pochopiteľné, že Mistríkovi sympatizanti sú z vývoja demotivovaní, lebo žili v presvedčení svojej bubliny, že oni sú tí zodpovední demokratickí voliči podporujúci jediného „normálneho“ a zároveň favorizovaného kandidáta. Tento umelo vytvorený psychologický mýtus  po ostatných prieskumoch a Mistríkovej tlačovke padol a voliči oboch táborov sú zrazu slobodní. Zodpovednosť nadobudla inú podobu. Napríklad aj tú, že treba rátať s psychologickým nastavením Čaputovej voličov. Súdiac podľa vášnivých diskusií na sociálnych sieťach sa hromadne menia na takých, pre ktorých zmenený Mistrík už nie je alternatívou, ale súperom Čaputovej. Dávajú najavo, že jej odstúpenie by neuniesli považujúc ho za podraz. Zo sklamania alebo z trucu by si vybrali iných kandidátov alebo by voliť nešli. Čaputová to vyhodnotila správne a dala jasný signál, že pokračuje ďalej. V danej situácii by jej vzdanie sa bolo hlúposťou nielen pre ňu, ale aj pre Mistríka a jeho optimistické očakávania. Opačne je zbytočne uvažovať, lebo v Mistríkovom tábore sa dilema jeho odstúpenia nerieši ani sa nikdy nepripúšťala. Čaputová teda nemá na výber iné, než  zabudnúť na dohodu, prijať Mistríkovu hodenú rukavicu a vrátiť sa k čestnej volebnej súťaži. V tejto situácii strácajú zmysel aj kalkulácie o postupujúcich a o výsledku 2. kola, Šefčovič si na svojho súpera bude musieť počkať. Podľa mňa dohoda o vzdaní sa v prospech druhého z „našej“ dvojice bola od začiatku naivná, špekulatívna a jej pochovanie je v konečnom dôsledku vykúpením pre všetkých, vrátane voličov. Ak by predsa časom jeden z dvojice dospel k rozhodnutiu odstúpiť, nech sa rozhodne slobodne a nech rovnakú slobodu dožičí voličom bez svojich odporúčaní. Odporúčania už na súčasného vyspelého slovenského voliča neplatia, urážajú ho. Prestáva sa nimi riadiť a zbavuje sa zlozvyku tipovať víťazov zo strachu, že jeho hlas prepadne. Volebná matematika odstupovania z kandidatúry už nefunguje. Priam učebnicový príklad kontraproduktívnosti špekulatívneho odstupovania kandidátov sa odohral v Košiciach v komunálnych voľbách. Nevídaný volebný debakel tam zaslúžene utrpeli štyria relatívne silní kandidáti na primátora, ktorí sa vzdali v prospech piatej kandidátky (Bašistová). Preto aj v tomto prezidentskom dueli vítam návrat k čestnému súboju kandidátov, ktorý rozhodnú slobodní voliči a ktorého výsledok budeme musieť rešpektovať.

Volíme najlepšieho primátora pre Košice

08.11.2018

Dlhá nadvláda Smeru popretkávaná kauzami vycvičila Košičanov na vyspelých voličov dychtivých po pravdivých informáciách pre zodpovednú voľbu. Prvýkrát a hneď úspešne svoj vzdor prejavili pred rokom vo voľbách VÚC, keď súboj o post župana prehral favorizovaný R. Raši práve v domovských Košiciach rozdielom triedy s outsiderom R. Trnkom. Šok z krutej prehry [...]

Ako som sa nechtiac zaplietol do Ficovho zápasu o pravdu

09.10.2018

Na začiatok sa musím priznať, že mi imponuje každý, kto zápasí o pravdu. S podmienkou, aby to nebolo falošné. Test úprimnosti je jednoduchý – pri hlásaní pravdy musí vedieť pravdu aj prijímať. Aj tú nepríjemnú. A práve to činí Ficovo presviedčanie nedôveryhodným. Môže byť neúspešný primátor excelentným podpredsedom vlády či prezidentom? Poďme po [...]

Prečo odporúčam voliť Ladislava Lörinca?

24.09.2018

Keď som Lacovi pred rokom navrhol kandidovať na primátora Košíc, dodatočne sa mi detinsky priznal, že sa od prekvapenia týždeň poriadne nevyspal. Úprimnejší dôkaz o svojej zodpovednosti a zároveň skromnosti mi ani dať nemohol. Odo mňa to však nebol test zvedavosti, ako na to zareaguje. Dal som mu vážnu ponuku v presvedčení, že na to má po všetkých stránkach a zároveň [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 59627x
Priemerná čítanosť článkov: 3975x

Autor blogu

Kategórie