Založ si blog

Kto skutočne podporuje kandidatúru Richarda Rašiho?

V prdvolebnom občasníku, ktorý v týchto dňoch zaplavil naše poštové schránky, sme sa mohli s úžasom dočítať, že Rašiho kandidatúru na župana „podporilo viac ako 25000 ľudí svojím podpisom“. To všetko pekne zviazané, aby bolo čo odfotiť a mediálne odprezentovať. Lebo iný, než propagačný účel tejto nepovinnej, ale náročnej aktivity kandidáta nevidím. Dôležitý je optický efekt bez ohľadu na to, čo všetko je vo fascikloch zviazané a odložené ad acta (možno aj spomínaných vyzbieraných 8000 podnetov). Je to aj tak jedno, lebo obsah týchto fasciklov v Rašiho úschove sotva bude (môcť) niekto niekedy preverovať, hoci dôvod by sa našiel. Napríklad na vyhľadanie a overenie podpisov údajných podporovateľov z obce Slivník (okres Trebišov), ktorí dostali od Rašiho osobný list s poďakovaním za podporu. Lebo obyvatelia vraj nič také nikdy nepodpísali (čerpám z FB Beáta Zemková, 3.10.2017). Stálo by za to osviežiť Slivníčanom pamäť, pán Raši, čo poviete?

Zamyslel som sa aj nad podporou politických strán vyjadrenou Rašimu. Zdá sa mi divné, že sebavedomý kandidát Smeru nepožíva okrem „rodnej“ strany aj podporu vládnych koaličných strán, ale je odkázaný na podporu pasívnych ministrán.

O jednej z nich – Strane zelených Slovenska (SZS) – som dlhé roky nič nepočul. Preto sa spoľahnem na hodnotenie najpovolanejšieho – jej zakladateľa Zdenka Liptáka. Podľa neho je krajský šéf tejto strany Jozef Pokorný dôvodom, prečo v roku 2002 všetci skutoční zelení vystúpili zo SZS v Košiciach. Za pečiatku SZS na podporu Rašiho údajne očakáva, že zostane i ďalšie roky riaditeľom Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach.

Ešte divnejšia je podpora strany Starostovia a nezávislí kandidáti. Hlavne preto, že podľa chýbajúcich informácií na internete ju možno zaradiť medzi „štatistické“ strany bez aktivít a ambícií. Podľa údajov Registra politických strán je táto strana zameraná výlučne regionálne na Bratislavu bez väzieb na Košický kraj. Asi jedinou dostupnou informáciou o podpore strany Rašiho kandidatúre je tvrdenie jeho samotného. Napraviť sa to dalo udelením slova zástupcovi tejto strany v už spomínanom Rašiho prdvolebnom občasníku. Zatiaľ čo zástupcovia ďalších podporujúcich strán (Zachariaš a Pokorný) túto možnosť dostali a využili ju, dotyčná strana napodiv nie. So svojimi narastajúcimi pochybnosťami som sa preto obrátil na pána Kuruca (starosta Bratislavy-Vrakune), ktorý 7 rokov (až do júla) pôsobil ako štatutárny orgán strany. Ani on však nemá od svojho vystúpenia zo strany informácie o dianí v strane. A tak okrem bezvýznamnosti podpory strany Starostov a nezávislých kandidátov zostáva pre mňa otvorenou aj otázka, či deklarovaná podpora  nie je len jedným z mnohých Rašiho predvolebných marketingových ťahov. Po mnohých Rašiho zavádzaniach by to nebolo nič prekvapivé.

Určite by ma ale prekvapilo, keby podporu svojmu straníckemu nasledovníkovi  vyjadril končiaci župan Zdenko Trebuľa. Keďže však Raši spočiatku ohlásil veľkolepú zmenu kraja na obraz Košíc, Trebuľova podpora  je vylúčená, lebo by ňou priznal zlé doterajšie riadenie kraja. Bude zaujímavé sledovať, čo ešte prinesie toto nezvyčajné tajené vnútrostranícke napätie. Zatiaľ prinieslo iba Rašiho ústup a  vzdanie sa jeho revolučne pôsobiaceho predvolebného hesla o zmene kraja po vzore Košíc, a to aj za cenu masívnej výmeny bilbordov. Obávam sa, že keď sa Raši bude aj naďalej podriaďovať straníckej poslušnosti a neodhodlá sa k priamej kritike svojho predchodcu, posadí na koňa svojich  konkurentov a výsledok volieb nebude predvídateľný.

Prezidentská kandidátka Čaputová láme preferencie, zľakli sa jej

16.02.2019

PREČO STRACH Z ČAPUTOVEJ? Pôvodne som sa mienil zodpovedne rozhodovať medzi dvomi vážnymi demokratickými kandidátmi na prezidenta: Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou. Postupným porovnávaním som sa začal prikláňať viac k jednému z nich. K lepšiemu a dôveryhodnejšiemu. Bezprostredne po zverejnení posledných predvolebných prieskumov agentúr AKO a FOCUS (12. resp. [...]

Volíme najlepšieho primátora pre Košice

08.11.2018

Dlhá nadvláda Smeru popretkávaná kauzami vycvičila Košičanov na vyspelých voličov dychtivých po pravdivých informáciách pre zodpovednú voľbu. Prvýkrát a hneď úspešne svoj vzdor prejavili pred rokom vo voľbách VÚC, keď súboj o post župana prehral favorizovaný R. Raši práve v domovských Košiciach rozdielom triedy s outsiderom R. Trnkom. Šok z krutej prehry [...]

Ako som sa nechtiac zaplietol do Ficovho zápasu o pravdu

09.10.2018

Na začiatok sa musím priznať, že mi imponuje každý, kto zápasí o pravdu. S podmienkou, aby to nebolo falošné. Test úprimnosti je jednoduchý – pri hlásaní pravdy musí vedieť pravdu aj prijímať. Aj tú nepríjemnú. A práve to činí Ficovo presviedčanie nedôveryhodným. Môže byť neúspešný primátor excelentným podpredsedom vlády či prezidentom? Poďme po [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 59896x
Priemerná čítanosť článkov: 3993x

Autor blogu

Kategórie