Založ si blog

Prečo odporúčam voliť Ladislava Lörinca?

Keď som Lacovi pred rokom navrhol kandidovať na primátora Košíc, dodatočne sa mi detinsky priznal, že sa od prekvapenia týždeň poriadne nevyspal. Úprimnejší dôkaz o svojej zodpovednosti a zároveň skromnosti mi ani dať nemohol. Odo mňa to však nebol test zvedavosti, ako na to zareaguje. Dal som mu vážnu ponuku v presvedčení, že na to má po všetkých stránkach a zároveň že je zvoliteľným. Moju vysokú dôveru si Laco vyslúžil za svoje morálne vlastnosti, za cieľavedomosť, chuť a schopnosti naprávať a tvoriť verejné záležitosti. A ešte niečo, pre mňa nemenej dôležité: Laco má citlivé vnímanie na rozlíšenie dobra od zla v dobe, keď sa falošné zlo Rado odieva do anjelského rúcha. Bol asi prvým členom Siete, ktorý túto stranu opustil okamžite a bez váhania po vylomeninách Radoslava Procházku.
Túto závideniahodnú charakteristiku Laca som si začal utvárať už na prvej spoločnej aktivite, pri ktorej sme sa spoznali. Bola ňou petícia za odstúpenie Richarda Rašiho z postu primátora. Aj keď v tom čase ešte petícia narazila na vlažný záujem verejnosti, fiasko Rašiho vo voľbách župana bolo pre nás satisfakciou, že náš nadčasový pokus zbaviť ho funkcie primátora bol opodstatnený. Naša ďalšia spolupráca v ťažení proti EEI bola už len prirodzeným pokračovaním názorovo spriaznených ľudí. V skupine Košických aktivistov Laco preukázal aj zmysel pre spoluprácu a tiež líderské schopnosti. Vďaka množstvu mediálnych vystúpení sa spolu s Henrichom Burdigom vypracovali na najznámejšie tváre protestov proti EEI s vysokou popularitou a kreditom. Pred nimi sa musel nedobrovoľne skloniť aj dovtedy neohrozený Raši, keď z obáv o výsledky ďalších volieb zavelil na odchod EEI z Košíc (a sám išiel príkladom).
Laco sa súbežne venoval a venuje aj ďalším dôležitým verejným témam. Vlaňajšou petíciou sa snaží v Košiciach zmeniť systém zberu komunálneho odpadu postupným nahrádzaním bežných kontajnerov ich všestranne výhodnejšou podzemnou a polopodzemnou verziou.
Nezaspal však na vavrínoch. Rozpracované veci chce ako politik aj dokončiť, lebo terajšia garnitúra dáva prednosť volebnej kampani pred dokončením resp. nápravou zbabraných vecí (napr. Petruško – EEI). Ale principiálne odmieta svoje zvolenie iba ako automatickú odmenu za zásluhy. Neuznávam princíp, aby boli diskriminovaní mladí kandidáti, ktorí ešte nemali možnosť prejaviť svoje nadanie. Ak Laco predsa stihol už v mladom veku ako aktivista aj ako miestny poslanec na KVP urobiť veľa dobrého, je to iba bonus a zároveň poistka toho, že jeho voľba nebude riskantným krokom do neznáma.

S plnou vážnosťou vyhlasujem, že Laco spĺňa moje predstavy spoľahlivého kandidáta do akejkoľvek volenej funkcie v samospráve. S miernym sklamaním som preto musel prijať, že to budú kandidatúry „iba“ na starostu KVP a mestského poslanca. Dôvody nie sú na jeho strane a cením si, že ich dokázal „prehltnúť“. Ja verím, že človek, ktorý má na primátora, uspeje v kandidatúre na starostu aj na mestského poslanca.

KVP potrebuje po Halenárovi nového ambiciózneho starostu, ktorý po ňom od základu uprace úrad aj sídlisko. To dokáže iba nový, odvážny a koncepčne mysliaci starosta, odhodlaný slúžiť. Ak vo voľbách zvíťazí Laco Lörinc, zvíťazia aj obyvatelia KVP.

Prezidentská kandidátka Čaputová láme preferencie, zľakli sa jej

16.02.2019

PREČO STRACH Z ČAPUTOVEJ? Pôvodne som sa mienil zodpovedne rozhodovať medzi dvomi vážnymi demokratickými kandidátmi na prezidenta: Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou. Postupným porovnávaním som sa začal prikláňať viac k jednému z nich. K lepšiemu a dôveryhodnejšiemu. Bezprostredne po zverejnení posledných predvolebných prieskumov agentúr AKO a FOCUS (12. resp. [...]

Volíme najlepšieho primátora pre Košice

08.11.2018

Dlhá nadvláda Smeru popretkávaná kauzami vycvičila Košičanov na vyspelých voličov dychtivých po pravdivých informáciách pre zodpovednú voľbu. Prvýkrát a hneď úspešne svoj vzdor prejavili pred rokom vo voľbách VÚC, keď súboj o post župana prehral favorizovaný R. Raši práve v domovských Košiciach rozdielom triedy s outsiderom R. Trnkom. Šok z krutej prehry [...]

Ako som sa nechtiac zaplietol do Ficovho zápasu o pravdu

09.10.2018

Na začiatok sa musím priznať, že mi imponuje každý, kto zápasí o pravdu. S podmienkou, aby to nebolo falošné. Test úprimnosti je jednoduchý – pri hlásaní pravdy musí vedieť pravdu aj prijímať. Aj tú nepríjemnú. A práve to činí Ficovo presviedčanie nedôveryhodným. Môže byť neúspešný primátor excelentným podpredsedom vlády či prezidentom? Poďme po [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 59632x
Priemerná čítanosť článkov: 3975x

Autor blogu

Kategórie